Ветеринарно - медицинска амбулатория, ж.к. Лагера, ул. Хризантема 16

За Росомахата M3
"По време на това изследване, което започна през 2002 и продължава и до днес, следвах сигнали от радио-предавателя му, но нито един път не го видях. О, той е голям, казваха ми, по-тежък е от баща си, М1 (чиято територия е центъра на глетчера и там има три женски). Повечето росомахи са агресивни в капан, но колегите ми казаха, че М3 направо е избухнал, че да се опитваш да го убодеш с прът с игла накрая било ужасно трудно, а и трябвало двойна доза упойка от очакваната, за да заспи."

Част от интервю на учен, участващ в изнследването на росомахитеЯвно си има причина Патрик Суейзи и дрипавите му анти-комунистически приятелчета да се нарекат Росомахите (става въпрос за филма Red Dawn, от 1984 година) и тя не е защото мажоретките от волейболния училищен отбор са имали картинка на росомаха по потниците си. По-скоро е защото росомахите са едни от най-сериозните, корави унищожители от групата на бозайниците. Те са свирепи, 60 см високи машинки за причиняване на болка, способни да разчленят всеки опонент в бесен ураган от остри зъби и симпатична злоба. А след това си потичкват в минусовите температури из ледената пустиня, приличащи на адски ядосани анимационни герои. И от този вид четирикраки преображения на Унищожението, един герой се е издигнал, смазал е всеки опонент и се е самообявил за най-коравия биткаджия под 15 кг, който живее в Северна Америка. Това е росомахата от Glacier National Park, която има супер якото име Male Number 3 (Мъжки Номер 3), но е по-познат под съкращението, всяващо страх в сърцата на всички, имали нещастието да бродят из вечно увеличаващата му се територия: M3.

Тези далечни Северно Американски роднини на вече известния ни Меден язовец, Росомахите, са най-едрите представители на семейство Порови.
Това, честно казано не звучи особено впечатляващо. Това е като да си мега хамстер или най-едрата мишка в света. Освен това, те и не изглеждат много страшни. Високи са около 60 см и тежат от 10 до 15 кг, т.е. имат размерите на бийгъл, само дето приличат на плюшена Дисни версия на гигантски пор.Сигурно мислите, че тази животинка не е по-корава от вас. Най-вероятно грешите.В действителност росомахите имат захапка, способна да счупи бедрената кост на лос, която е била замръзнала в ледника за повече от година. Росомахите са 15 кг машини за убиване, способни на това (и изгарящи от желание) да атакуват всяко нещо, което видят. Плячката им е основно по-дребни от тях бозайници, птици, но не рядко ядат рисове, койоти, елени, бобри, карибу. И лос. Нападат лосове с ултра-убийствена ярост, продупчват им няколко допълнителни отвора за дишане, а накрая разкъсват труповете им. Росомахите ядат толкова ненаситно, че думата в немския език за тях се превежда като "поглъщат много", а на унгарски значи "лаком язовец", което звучи много яко, мен ако питате.

Сега, да напомним на всички, които не живеят из пустошта на Юкон, какво е лос:

Това е около 270 см висок, тежък над 300 кг екземпляр от вида. Сниман е малко след като е преживял катстрофа с Хюндай, движещ се с над 80 км в час. След удара си е потеглил без проблеми, а колата е станала на нищо.


А това е росомаха:


И все пак, въпреки огромната разлика в размерите, росомахите нападат лосове без страх и ги убиват, а яденето им изглежда като еквивалентът на това да бъдат изядени от стадо пирани, но състоящо се само от един бозайник.

Когато не избиват 300 кг вегетарианци, росомахите ядат мърша. Ако това не ви изглежда достатъчно кораво занимание, четете сега внимателно. Сигурен начин да си хапнеш мърша е като си намериш вече мъртво животно, наскоро убито от друг хищник. После трябва да откачиш от злоба, да нападнеш хищника и да го прогониш. Или убиеш. Росомахите не се притесняват от това. Често е документирано как една росомаха напада и прогонва цяля глутница вълци, убива пума, а има и описани случаи на борба на росомаха с черна мечка, мечка гризли, а дори и с ПОЛЯРНИ МЕЧКИ. Няма проблем, това е просто най-огромната мечка в света, но както и да е. Учените, които изследват росомахите, вярват, че в предни епохи те са се били със саблезъбите тигри и огромните древни вълци. И дори с мега - мечки. Сега, нямам си на идея какво е мега - мечка, но звучи ужасяващо и не бих очаквал да бъде победена от това мъниче:


Всъщност не знаем много за Gulo Gulo -- те са много потайни, минават абсурдно дълги разстояния за много кратко време и има само около 300 - 500 в долните Съединени Щати. Знае се, че огромните им нокти им служат и за катерене (освен за разчленяване на всичко, което си решат). Невероятно силни са за размерите си, всъшност имат една от най-високите стойности на размер спрямо сила. И това е според хората, които водят такива статистики професионално. Устояват успешно на изключително ниски температури, също така отделят секрет от аналните си жлези, който ги прави да миришат толкова зле, колкото и скунксовете. Тази им особеност им е заслужила много симпатичния прякор "гадни котки".

Повечето знания за тях идват от изследването, провеждано в Glacier National Park и от изследваните екземпляри, нито едно не се приближава до М3 по степен на коравост.

За него е доста подходящо да има думичката "мъжки" в официалното му научно име, защото този Алфа мъжки е един беснеещ басейн от тестостерон и е толкова ужасно агресивен, че учените го наричат просто г-н Гадно копеле.

Историята му е следната: учените, които провеждат изследването, хващат росомахи в капани. Капаните се състоят от дебели 20 см стволове на иглолистни дървета. А росомахите се привличат в капана от един свеж труп на бобър. Като влязат вътре, учените ги маркират и ги пускат. Доста от така хващани росомахи са успявали да избягат от капана. Просто прегризвали 20 см дебело дърво и изчезвали нахранени. Сега е интересното. М3 е единственият, който е влязъл в капан по този начин. И то не заради бобърския труп. Просто в капана е бил друг мъжки - М6, най-големият враг на М3. М3 просто е искал да влезе вътре и да пребие врага си и толкова.

Той си има империя от около 500 кв. мили и толкова добре се крие и избягва капани (дори с GPS чип в себе си), че следния клип е единствения, който е сниман за това животно в естественото му обитание. Ако този му боен вик не ви ужасява, то вие явно сте неспособни да изпитвате страх.
Роден около 2002 година, М3 сега е Алфа росомахата в Glacier National Park и е съвършения символ на злобата на росомахите. Не само, че е по-устойчив на наркотици от Ози Озбърн, но след като е бил чипиран и освободен, е изкачил най-високият връх в парка. Той е висок 10,466 стъпки (около 3000 метра), като последните 4,900 стъпки (около 1500 метра) е тичал по доста стръмни скали. За 90 минути. През 50 см дълбок сняг. В средата на Януари, когато температурите са под -20. Следящото устройство не е дало причината за това изкачване. Но спокойнп можем да предположим, че е заради самата идея.

Иначе М3 се разхожда сам или със сина си, М23, из територия, която е около два пъти по-обширна от тази на средно статистическа мечка гризли. Той преминава през реки, проломи, глетчери, излиза от лавини. Разхожда се из тази ледена пустиня в търсене на храна, врагове и на това, което в наши дни минава за най-яките мацки - росомахи...

текстът е преведен от английски език, оригиналната версия е на сайта: badassoftheweek.com

Търсене

Loading