Ветеринарно - медицинска амбулатория, ж.к. Лагера, ул. Хризантема 16


Ваксинацията на домашните любимци

Написано на 1 Октомври, 2012 от д-р Георги Кръстев

Въведение

Имунизацията на домашните животни срещу болести изглежда съвсем прост процес; стопаните дори я примат за даденост. Имунизацията е и най-рутинната процедура и най-неразбраната. Тази статия има за цел да отговори на част от въпросите, които стопаните биха могли да имат.


Как действа ваксината?

Казано най-просто, ваксината стимулира имунната система на животното да изработи антитела (това са специални белтъци в кръвта, които стимулират много бърза и ефикасна защитна реакция при поява на болестотворни елементи). По този начин организмът се предпазва от болести. Когато антигенът или инфекциозният агент попадне в организма, той се разпознава като чужд и се произвеждат антитела, които свързват антигена и го унищожават. Въпреки, че "нашественикът" е унищожен, клетките, които са произвели антителата го "запомнят" и ще отговорят много по-бързо при следваща инфекция от същия тип.


Не се ли разболяват животните от ваксините?

Когато са се изучавали ваксините, на пациентите е била предоставяна по-лека форма на болестта с идеята, че е по-добре сега да са по-малко болни, отколкото много по-болни по-късно. Съвременните ваксини съдържат атенуирани (отслабени) щамове на бактериите/вирусите или убити такива или дори само имуногенните частици от бактериите и вирусите. Затова и те не пренасят болестта.


Ами след ваксиналните реакции?

Действително, някои животни имат и общи реакции като слаба треска или мускулни болки. Тези реакции се срещат по-често при млади животни и при пациенти от дребните породи. Много рядко може да има по-тежка реакция като повръщане или подуване на лицето. Това се дължи на алергична реакция и се предотвратява чрез прилагането на антихистаминов препарат по време на ваксинацията. Изследвано е, че най-вероятният причинител на подобни реакции е ваксинационният компонент срещу болестта Лептоспироза. Ако Вашият любимец е имал след-ваксинационен инцидент, съветвам Ви да не пропускате ваксинацията. Просто предупредете ветеринарния лекар, за да може да предприеме адекватни мерки.


Кое е по-добре - убита ваксина или такава с модифицирани живи причинители?

Всеки вид си има и плюсове и минуси. Модифицираните живи ваксини предизвикват много по-силен имунен отговор и като цяло много по-добър имунитет. Те са и по-евтини. Но имат потенциал да предизвикат болест, особено при пациенти с отслабена имунна система. Могат дори да предизвикат аборт.

Убитите ваксини не могат да предизвикат болест и имат много по-слаби странички реакции, ако ги имат изобщо. Но пък предизвикват повече алергични реакции, а и по-слаб имунен отговор.


Може ли кученце да се предозира с ваксини?

На кратко - най - вероятно не може. Няма научно изследване, което да потвърждава хипотезата, че имунно-медиирани болести се дължат на свръх-стимулацията на имунната система с ваксини.


Изглежда, че ваксините не са съвсем безопасни. Струва ли си риска?

Със сигурност! Рисковете от препаратите са незначителни, сравнени с риска от заразяване с труднолечимо или дори фатално заболяване като гана или парвовироза.


Кучето ми беше ваксинирано срещу парвовироза, но все пак се разболя. Защо?

Пробиви във ваксините се случват поради много причини - треска по време на ваксинацията, кортикостероидна терапия, майчини антитела. Неправилно съхранение и неправилно поставяне на ваксината също са сочени като причини за пробиви. Възможна е и грешна ваксинационна схема - приложени твърде близо във времето или през твърде голям период във времето.

Ваксинации на много малки кученца (под 6 седмична възраст) или на болни и имуносупресирани животни също може да е неефикасна. Що се касае до Парвовирозата, демонстрирано е с изследвания, че Добермани и Ротвайлери са по-податливи на инфекция. Някой ветеринарни лекари дори препоръчват допълнителна ваксинация на кученца от тези породи.


Колко ваксини му трябват на кученцето ми?

Мимимумът е две ваксинации с поливалентни ваксини за всяко кученце, което е по-възрастно от 6 седмици. Нужна е и допълнителна ваксинация срещу бяс, но не преди навършване на възраст от 6 месеца.

Търсене

Loading