Ветеринарно - медицинска амбулатория, ж.к. Лагера, ул. Хризантема 16

За африканският меден язовец (Рател)

Сега, за тези от вас, които гледат това малко, сладко, озъбено личице и си мислят, че тази космата топка е по-подходяща за плюшена играчка, отколкото да бъде описана като убийствен демон от най-черните дълбини на Ада, нека само кажа, че снимката е правена, докато този язовец е нападнал Jeep, мислейки, че му нарушава територията. Той е толкова безстрашен, че просто не му пука. Със сигурност, меденият язовец не е огромен – дълъг около 1 м и с тегло около 12 килограма, той е с размерите на кокер-спаньол. Освен това прилича на надрусан скункс. Но рателът е едно от най-коравите създания, които населяват Земята днес.

Предполагам, че най-добрият начин да демонстрирам мисълта си, е един клип. Той не е за всеки, но който иска, нека го изгледа:


За тези от вас, които не харесват да гледат страхотни клипчета, това е видео със сцени на невероятно насилие, които дължим на челюстите на ратела. За около 3 минути този луд космат психопат се катери на дърво, за да се бие с двуметрова кобра на 5 метра височина, някак си хваща и изяжда птица, прогонва леопард и копае леговищата на жертвите си. Най-добрата част от клипа е, когато меденият язовец напада змия от вида Bitis arietans, известна и като African Puff Adder. Това е една от най-убийствените змии на Африка. Една змия има отрова, достатъчна да убие 4-5 човека. Те са толкова агресивни и отровни, че годишно убиват повече хора от всички други змии в Африка. Но меденият язовец не се притеснява от това. Той среща една такава змия, ядяща плъх. Първо й отмъква плъха и го изяжда пред нея, само да й покаже, че може и че е гадняр. После явно решава нещо като „Мамка му, сега ще хапна и змия!”. Това наистина издига изразът „да си гаден” на едно ново ниво и е нещо, което мога да оценя. Двете се бият и язовецът побеждава и убива змията, но не преди тя да го ухапе по лицето и да го напълни с отрова, достатъчна да убие същество поне 5 пъти по-едро от него. Язовецът изпада в безсъзнание НО!!! След малко се буди и продължава кротко да си яде змията.

Той просто така си работи.

Има го в книгата с рекордите на Гинес като най-безстрашното животно от 2002 насам и май няма да го заместят скоро.

Освен това той няма естествени хищници. Това си е впечатляващо, защото в онази среда животните, които са дълги около метър не живеят много дълго сред леопарди, лъвове, гепарди, черни мамби, но ето ви и едно такова животно.

Сигурно му помага, че като се ядоса, направо откача – за него се знае, че ще тръгне след всичко, винаги и където и да е. Напада диви говеда, хора, чакали, глигани, влечуги, дори лъвове и пуми.

Ако целта е твърде едра, за да бъде изкормена с 4 см нокти или с остри като бръснач зъби, рателът знае как да напада и слабото място. Тестисите. Има го описано как убива лъвове – тича под тях и им разкъсва скротумите.

Ето, вече знаете защо тази лъвица се чуди какво точно да направи


Да разкъсваш топките на лъвовете е забавно, две мнения няма, но като цяло не е добра идея постоянно да атакуваш животни, които са около 10 пъти по-едри от теб, затова диетата на този язовец се състои от по-малки неща. По-малки, но поне толкова смъртоносни. Поне имат предимство, че по-лесно се захапват. Иска се доста кораво животно, че храната му да е основно отровни змии, паяци и скорпиони. Също обича и мед, явно заради това се казва така. Харесва и ларвите на африкански пчели, т.нар. пчели – убийци. Начинът му да стигне до ларвите е толкова брутален, колкото и самият язовец. С главата си прониква в кошера и просто яде ларви и мед. А, да. През това време стотици бесни пчели – убийци го жилят където намерят. Но язовецът не усеща болка, страх или каквато и да е емоция освен ярост. А и кожата му е дебела половин сантиметър. Освен това е и хлабава и може да се върти когато е захапан и да се позиционира така, че да разкъса нечий скротум.

Толкова е корав, че армията на ЮАР е кръстила един модел на противопехотна бронирана кола на на него:

Рател-20 е съвсем малко по-опасна от животното, на което е наречена


Не всеки бозайник с размер на кокер си има кръстена бронирана кола на него. Но този язовец не е кой да е бозайник. Той е брутален, зъл убиец, който не се отказва, не се страхува от нищо, унищожава всичко по пътя си и после сладко си тича към залеза с плячка в уста.

Едно наистина кораво животно.

текстът е преведен от английски език, оригиналната версия е на сайта: badassoftheweek.com

Търсене

Loading