Ветеринарно - медицинска амбулатория, ж.к. Лагера, ул. Хризантема 16

За вътрешните паразити по домашните любимци

Въведение

Гастро-интестиналните (ГИ) паразити или паразитите в стомаха, тънките и дебелите черва, са често срещани при домашните животни. Без лечение те могат да причинят загуба на тегло, анемия, запушване на черво или общ дискомфорт. В допълнение, някои от тях се пренасят и на човека. Засегнатите хора могат да имат симптоми, вариращи от повръщане, диария, болки в корема, слепота, поражения по вътрешните органи и други. Следователно, тези паразити са от значение не само за домашните животни.

Хубавото е, че има широк спектър от препарати, с които да се контролира инвазията.

Често срещани паразити

Кръглите червеи (Нематоди) се срещат най-често при малките кученца и котенца. Предават се от майката, още преди раждането или малките се заразяват при кърмене. Яйцата им са навсякъде в природата .

Плоските червеи или Тениите (Цестоди) са по-често срещани по котките. Заразяването става най-често като погълнат бълхи - преносители, но също и когато ядат гризачи, зайци и др. Следователно - животни, опаразитени с бълхи и животни - ловци са най-рисковите групи за заразяване с Тении.

Кокцидиите са едноклетъчни паразити, които заразяват и котки и кучета. Разпространяват се чрез фекално - орална трансмисия. Кокцидиите са устойчиви и се унищожават трудно. Затова животно, което живее в среда с кокцидии, може да се заразява поредни пъти.

Гиардиата е друг едноклетъчен паразит, който засяга домашните любимци. Също като Кокцидиите, и тя се разпространява по фекално - орален път. Застояли води също служат като резервоар за Гиардиа.

Диагноза

Кръгли червеи и кокцидии се откриват чрез диагностичен тест, който се нарича фекална флотация. Тениите не се откриват така, защото яйцата им са тежки и не се флотират. Сегменти от тях се забелязват във фекалиите или по козината около ректума. Гиардиа се диагностицира по-трудно и при този вид се използва специален диагностичен разтвор.

Препоръки за обезпаразитяване

На пазара има много препарати против паразити. За съжаление, нито един от тях не е 100% ефикасен. Затова е най-добре да се избира препарат спрямо открития паразит.

Препоръките са следните:

  • Прилагайте поне веднъж в годината препарат срещу Dirofilaria.
  • Кученцата и котенцата е добре да се обезпаразитят на възраст от 2, 4, 6, и 8 седмици, а след това по веднъж в месеца, до навършване на 6 месеца.
  • Кърмещите животни се обезпаразитяват толкова често, колкото и малките.
  • Правете фекални изследвания 2 до 4 пъти годишно на възрастните животни, в зависимост от здравния статус и средата на живот.
Търсене

Loading